2013. november 24., vasárnap

Népművészeti hét


Hagyományőrző ruhában tanítanak hétfőn a SZIGNUM-ban

Hagyományőrző ruhában tanítanak hétfőn a SZIGNUM-ban

2013. november 24. 8:00
A zene, a tánc és a mese lesz a főszereplője öt napon keresztül a makói Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium életének. A november 25-e és 29-e között, első alkalommal megrendezett Népművészeti hét az intézmény „Értékek éve” programsorozatának részeként, számos népi kulturális élménnyel gazdagítja a diákokat.
„Vissza akarunk nyúlni a gyökerekhez, ahhoz az ősi, tiszta eredethez, amit a népművészet jelent. Nem csupán egy-egy tanítási óra keretén belül, hanem öt napon át lehetnek aktív módon részesei tanulóink a mesék, dalok, zenék világának. Egyszerre szép és hihetetlenül gazdag ez a terület, amit megpróbálunk most közelebb hozni a gyerekekhez. A pedagógusok közül többen vállaltuk azt is, hogy népi ruhában tanítunk a nyitónapon" - ismertette a hét alapgondolatát Reiszné Surinás Piroska, a szervező művészeti munkacsoport vezetője.
November utolsó hete valóban mozgalmasnak ígérkezik a SZIGNUM-ban; a népi kultúra változatos színterei jelennek meg minden érzékszervre ható módon: Kiállítás mutat be olyan tárgyakat, amelyek népdalokban fordulnak elő, ezek citera kísérettel el is énekelhetők. A tanítási órák szüneteiben a hangszeres növendékek régi dallamokat játszanak az utcai muzsikusokhoz hasonlóan és az iskolarádió is ezeken a napokon népzenét sugároz majd. A délutáni szabadidőben kicsiknek és nagyoknak egyaránt lehetősége nyílik nosztalgiázni a Magyar népmesék sorozat egy-egy történetén és táncházban bemutatni a foglalkozásokon tanultakat. A Népművészeti hét nyilvános eseménye Berecz András, Kossuth-díjas ének-és mesemondó előadása lesz november 26-án kedden, délután 4 órakor.
A SZIGNUM tanulói több módon is próbára tehetik tudásukat népi kultúra területén; szerdán magyar népmesemondó, csütörtökön pedig népdaléneklési versenyen mérettethetik meg magukat. De az is nyertes lehet több módon is, aki a színpad helyett inkább a nézőteret választja; egyrészt pontgyűjtő versengésben vehet részt, amely minél több programon való részvétellel nyerhető meg, valamint mindenki szerencsésnek érezheti magát egy különleges tanítási hét részeseként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése