2013. augusztus 29., csütörtök

Lapbook = "szárnyas könyv"


Az interneten talált legegyszerűbb magyarázat:

Mi a lapbook? a válasz elég egyszerű: egy konkrét, kézzel fogható termék, amit 
eleinte mi készítünk a gyerekünknek, aztán együtt készítjük, és végül már egyedül is megbirkózik az alkotással. De miért is készítjük? Hát természetesen mert élvezzük magát a készítést, aztán magát a könyvet is.

Ezzel a típusú tananyag feldolgozással főképpen az angol, amerikai iskolákban találkozhatunk. A mi gyerekkorunkban talán a plakát volt a megfelelője. 

Igazán az fogott meg benne, hogy nem tudunk egy nap alatt elkészülni vele, hanem folyamatosan dolgozhatunk rajta... "végesincs" feladat :) . Ha pedig elkészülünk vele, egy komplex, egy témakör köré rendezett tudásanyag.
Az elnevezés még az előző osztályommal született meg. Igazából nem akartam angol szót használni- hiszen vagyunk olyan kreatívak, hogy megleljük a legmegfelelőbbet - így lett szárnyas könyv. 
Tavaly csak próbálkoztunk, csak megkóstolgattuk, de idén  - remélem sikerül - teljesen elkészítenünk egyet, kettőt....


Most az ősz témakört fogjuk így feldolgozni. Magyarból a versek, olvasmányok, környezetismeretből a tananyag is segít, hogy minden egy helyen, élvezetesen (remélem) és kreatívan egy helyen legyen.

Bízom benne, hogy a gyerekek is annyira élvezni fogják, mint én!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet:) Akár a nyári élményeiket is lehetett volna eképp gyűjteni,rajzzal,képekkel,írással..kár,hogy nem előtte készült-készítettünk ilyen szárnyas könyvet..

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt Mónika néni!

    A kérdésem nem ide vág, de lenne egy kérdésem. A nyári olvasmányok(Mazsola és Tádé, népmesék; görög, német, írs stb, feldolgozása a füzetbe még folyamatban van írás + rajz meddig lehet leadni? A hétvégéig péntekig kaphatunk haladékot?

    Putz Flóri anyukája Putz Jánosné

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!
      Nyugodtan csinálja meg Flóri! Ha elkészült hozza be!
      Üdv: Mónika

      Törlés